Förgrott och förodlat potatis!

Kommentera
 
 
Idag är verkligen en riktig vårdag! Dock inte så mycket utomhus, utan mer i känslan. Jag har förgrott och förodlat min tidigaste potatis. Den jag hoppas ska bli färdig till midsommar.
 
När man förgror eller förodlar potatis kan man göra som jag gjort på bilden. Dvs man fyller en pappkartong (med små hål i botten) halvvägs med jord. Vattnar lite lätt. Trycker försiktigt dit en potatis så att den på botten får kontakt med jorden. Då kommer potatisen att utveckla så väl groddar som rötter. Den här potatisen är den som också kommer att bli färdig allra först.
 
Jag har också förgrott potatis. Då har jag bara lagt upp potatisar en och en i äggkartonger. Dessa potatiser kommer att få groddar, men inte rötter.
 
För att potatisarna ska få sådana där korta knubbiga groddar, istället för långa och skrangliga, så ska man placera sättpotatisen ljust och svalt. Jag har hört att flera potatisodlare anammar att det ska vara 15 grader. Jag kan inte komma på var i huset jag har det så kallt annat än möjligtvis i kattvinden - men där är det verkligen inte ljus. Så jag har ställt potatisarna intlll ett lite kyligare fönster istället. 
 
Sorten jag köpt och förberett idag heter Rocket. Det är en tidig sort. Minst 4 veckor kommer den nu att vara inomhus i väntan på varmare väder. Eller snarare varmare jord. Jordtemperaturen behöver ligga på minst 8 grader när potatisen planteras ut. Så nu när jag är så tidigt ut får jag vara beredd att täcka mina land med fiberduk om det blir frostnätter. Jag kommer även att odla potatis i kruka, och då bär jag nog troligtvis in potatisarna i garaget när de där frostnätterna i maj väntas komma.
 
Produkterna jag handlat och använt mig av idag finns på Odla.nu
 
Potatis - Rocket 1kg (annonslänk)
 
 
Och en sådan här vill jag köpa!
 
Potatiskruka (annonslänk)
 
Troligtvis kommer jag köpa flera stycken. Även om jag även odlar potatis i land, så tycker jag om att ha några krukor med potatisodling på altanen. Jag blir helt enkelt lycklig av att odla min egen mat.
 
*Inlägget innehåller annonslänkar (affiliatelänkar) till Odla.nu. Detta påverkar inte mina åsikter eller värderingar.