Frösådd sparris tittar upp efter 3 veckor!

Kommentera
 
Idag är jag jätteglad! Jag har just upptäckt att sparrisen har kommit upp!
 
Det var i december, innan snön hade lagt sig som jag gick ut för att leta bär från trädgårdens vissnade sparrisplantor. Jag hade drabbats av akut trädgårdslängtan och kände att i år skulle jag verkligen utöka mitt sparrisland. Jag visste förstås inte om bären från mina egna vissna plantor skulle gro eller inte, men tänkte att det var värt ett försökt.
 
Ett enklare sätt är att förstås att köpa färdiga sparrisplantor, till exempel den här delikatessen:
 
Jag plockade av de mer eller mindre mosiga halvt ruttna och halvt frusna röda bären jag kunde hitta från sparrislandet. I nästa steg satte jag mig i köket och petade sönder dom för att pilla ut det lilla hårda mörka fröet inuti. Dessa lät jag torka några veckor.
 
Samtidigt som jag frösådde jordgubbar passade jag på att plantera mina sparrisfröer. Jag hade inte blötlagt dem före. Jag planterade dem i vanlig planteringsjord på tre olika vis. Alla fröer planterades med ett djup på ca 0,5-1 cm.
 
  • De första fröerna satte jag i en plugbox där de hade värme under och lysrör över.
  • De andra fröerna satte jag i en bred pappkruka. Dessa fick också stå med lysrör över (då andra växter i närheten behövde det), men ej värme under.
  • De tredje fröerna satte jag i en bred pappkruka som sedan glömdes bort i fönstret. Begränsat med ljus och betydligt svalare, och jorden blev därför betydligt fuktigare.
 
Idag, ca 3 veckor senare, har flera fröer grott från min svalaste plantering - den i fönstret. Den varmaste plantering hade bara ett frö som grodde, och från plugboxen hittar jag inget alls som grott. Svalt och fuktigt är därför mitt bästa tips till dig som vill få sparrisfrön att gro. Kanske har ni andra erfarenheter? Jag vet ju att sparris tycker om en mer väldränerad miljö när de väl vuxit upp, så jag får återkomma senare när jag planterar om dem.
 
Jag hoppas att fler fröer kommer upp inom närmaste veckorna. Läser att sparrisfrön kan ha en grotid på 20-40 dagar.
 
De små groddarna ser ut som små tunna grässtrån och jag funderar på hur många gånger jag har krattat bort dem från landet i tron att det varit vanligt gräs eller ogräs.
 
Vad sorten heter vet jag inte, för vi fick några plantor från mina svärföräldrars sommarstuga. Där har det funnit sparris i minst 20 år. Ska ta kort på plantorna i sommar och se om jag kan klura ut vilken sort det är.
 
*Inlägget innehåller annonslänkar (affiliatelänkar) till Odla.nu. Detta påverkar inte mina åsikter eller värderingar.