Hur mycket risk ska man ha? 4 förslag till en tryggare ekonomi

Kommentera
 
"Ju mer risk, desto större avkastning" är en mening som visat sig ganska sann på lång sikt. I alla fall i en bred portfölj med stabila företag. Men jag tänker att man också måste bra. Må bra även om börsen faller och om aktierna rasar 30-50% i värde. Det är inte särskilt ofta (lyckligtvis) som det har hänt, men någon gång har det hänt och någon gång kommer det att hända igen.
 
Om du mår dåligt av att se sina besparingar göra snabba svängningar i värde tycker jag inte du ska gå all in i aktier. Istället kan du:
  • Spara i din buffert. Har man en rejäl buffert på sparkontot, så är det mindre viktigt om börsen en period skulle gå ner. Ha helst buffertkontot på ett sparkonto som har ränta, att hitta ett sådant är lättare sagt än gjort. Men det finns faktiskt några, vilket jag kommer skriva om i ett kommande inlägg. En buffert ska man ALLTID ha, oavsett vilka ytterligare investeringar man vill göra.
  • Investera i räntefonder. Det finns delade meningar om det är någon bra idé. Vissa påstår även att man aldrig ska spara i räntefonder på ett ISK-konto eftersom avgiften äter upp uppgången. Enligt mig är det inte sant. Absolut att man kan spara i ett ISK-konto, men välj då en räntefond som brukar gå upp 2-3% årligen. På så vis går man på plus varje år och investeringen kan absolut vara ett rimligt alternativ till ett sparkonto (med ränta) på banken. (Man kan också spara i räntefonder i en aktie- och fonddepå, då slipper man schablonskatten. Men å andra sidan skattas man vid försäljning, och då måste man redovisa detta i deklarationen. Vill man att allt ska sköta sig själv och man vill tänka så lite som möjligt på deklarationsblanketter, så är ISK bättre). Det finns ett uttryck som grundar sig i att man ska ha lika mycket räntefonder som sin ålder, dvs 40 år = 40% i räntefonder. Är man 40, kan man tycka, har man fortfarande en lång horisont till pensionen och man kan ha lite högre risk än så. Men jag tycker ändå att det är ett förhållningssätt att reflektera över.
  • Spara genom Lendify. Sätt in pengar på ett konto hos Lendify, välj hur många år pengarna ska vara låsta där. Pengarna kommer sedan att lånas ut till låntagare. Det blir som en sorts bank utan mellanhänder där huvuddel av räntan tillfaller dig. Jag har själv haft ett 10-årskonto på Lendify där jag fick ränta upp mot 10% på mina insatta pengar. Jag kommer skriva ytterligare en post om Lendify längre fram om du följer min blogg.
  • Amortera dina lån. Det har under en lång period varit fördelaktigt att ha lån. Räntan har varit så låg att det knappt känts lönt att amortera. Inte när man jämför med hur mycket man istället kunnat få för pengarna på börsen. Men jag tycker att amortera är superviktigt! Amortera är ett sätt att skapa trygghet. Att ta ner skulderna till en nivå som känns helt okej den dag som räntorna vänder uppåt. Ekonomin är så ihopkopplad att det som händer när ränterna går upp troligtvis även gör att värdet på många börsbolag går ner. Det kan bli en tråkig utveckling för många som gått all in på aktier. Sen finns det bra lån och det finns dåliga lån. Bra lån är huslån med låg ränta (i skrivande stund skulle jag säga mellan 1,4-1,7%). Sen finns det riktigt bra lån, så som huslån billigare än så, eller CSN-lån (förutsatt att din utbildning eller investering är värd någonting för dig).
 
Bortsett från förslagen ovan finns mer alternativ för den insatte, så som hedgefonder, råvarumarknaden och olika certifikat. Jag väljer här att skriva om några enklare och mer användarvänliga förslag, även om möjligheterna är närmast oändliga.
 
Hur gör du för att känna dig trygg med din risknivå? Skriv gärna en kommentar.