Utdelningsportföljen, för passiva inkomster

Kommentera
 
 
Som jag redan nämnt gillar jag aktier, fonder och olika typer av investeringar. För att få en känsla av lite ordning och reda i sparandet har jag flera ISK-konton med olika inriktning. På Avanza har jag exempelvis skapat en utdelningsportfölj.
 
En utdelningsportölj är egentligen inget annat än ett konto med aktier som alla har utdelning. Helst en utdelning som de varje år höjer och som ligger i bra relation till företagets vinst. Bara genom att äga en aktie får jag alltså pengar. Svenska aktier brukar kunna ge utdelning en eller två gånger om året. Men vill man ha utdelning varje månad så är det många som istället köper amerikanska utdelningsaktier.
 
Vill man ha utländska aktier ska man gärna ha det i en kapitalförsäkring (KF) inte i ett investeringssparkonto (ISK). Det har med skatter att göra, jag kan förklara närmre i ett inlägg längre fram.
 
Kontot jag har på Avanza är alltså ett ISK, dvs ett investeringssparkonto. Jag har gjort det enkelt för mig, i detta konto följer jag bara profsen på Börsveckan. Varje år, i årets första tidning, har de nämligen skapat en utdelningsportfölj. Så i år gör jag inget än att kopiera just den genom att köpa dessa aktier till mitt ISK-konto på Avanza.
 

Utdelningsportföljen 2018 består av följande 10 bolag:

  • Axfood
  • Diös
  • Byggpartner
  • Oriflame
  • Nobia
  • Acando
  • Swedbank
  • Nobina
  • Ework
  • Betsson
 
Jag har hittills inte hunnit köpa på mig alla, men är på god väg. Tvekar dock till att köpa Betsson av etiska skäl. Inte för att jag dömer de som äger spel- och casinoaktier, men för att jag själv måste känna mig helt nöjd med en aktie om jag ska följa den i upp- och nedgång.
 
Givetvis kan värdet på dessa aktier gå ner, så att din portfölj blir mindre värd. Värdet kan också gå upp, och på lång sikt brukar det vara just så. Men fokus i denna portfölj ligger på utdelningen. Man brukar säg att direktavkastningen ligger på 5,1%. Direktavkastning är ett mått för att mäta just utdelningen i förhållande till aktiekursen.
 
Ett exempel: En aktiekostar 100kr och har en utdelning på 5kr. Då blir direktavkastningen 5/100 = 0,05 = 5%
 
Så om jag skulle ha 100.000kr i denna portfölj kommer min årliga passiva inkomst härifrån att vara ca 5000kr. Lägg därtill att dessa 100.000kr i slutet av året kan vara värda mer pengar om börsåret varit bra. (Eller mindre pengar om det inte varit det).
 
Några gånger har jag läst stora uppslag i kvällspressen om 30-åringar som ska sluta jobba och leva på sina aktier. Det förutsätter just att de äger aktier som ger utdelning (såvida de inte planerar att sälja aktier och fonder som inkomst) och att de spridit sina risker. 
 
Vill du lära dig mer om aktier rekommenderar jag att du besöker bloggarna av Linnea Schmidt och Anna Svahn, samt att du går med i någon av facebookgrupperna från Economista (facebooksgrupperna är dock enbart för tjejer). Själv lärde jag mig att börja med aktier genom att läsa böcker av Per H Börjesson. Så söker du läsning för lite pedagogisk aktieinspiration, så kolla gärna närmre på hans böcker. 
 
 
*Inlägget innehåller annonslänkar (affiliatelänkar) till Adlibris. Detta påverkar inte mina åsikter eller värderingar.